söndag 9 december 2007

Kosmos två spelares spel (del 1)

Det tyska förlaget Kosmos (Franckh-Kosmos) har en serie med spel som är rätt så känd i brädspelsvärlden; deras två spelares spel; igenkännbara mest p.g.a. deras låda. Det finns för tillfället 38 spel i serien redan och nya är på väg hela tiden. Själv har jag inte spelat alla (ännu) men jag äger en hel del av dem och spelat ännu fler. En stor del av seriens spel har blivit översatta av andra förlag, några t.o.m. till finska och svenska, men mest till engelska. Här listar jag nu de jag spelat, lite som vin i en vinkatalog, med kort beskrivning samt deras starkaste egenskaper.
Detta är den första delen, efterssom hela listan är relativt lång.

Kosmos två spelar spelen är alla (självklart) för endast två spelare, oftast tar de ungefär 30-45 minuter att spela och är någolunda lätta att lära sig.


Settlers of Catan Card Game, the
Två spelares kortspel av det populära och klassiska brädspelet Settlers of Catan. MarekToy har gjort en finsk översättning, men tyvärr är regelöversättningen horribel.

Fylligt, lite längre, mustigt, aningen solitärspel
pris på Lautapelit.fi: 16,90 €


Caesar and Cleopatra
Caesar och Cleopatra tävlar om rösterna hos olika högställda personer i senaten. Vilket spel som helst med orgier måste vara bra.

Snabbt, sidosmak av bluff, spännande
pris på Lautapelit.f
i: 24,00 €





Rosenkönig

Ursprunglig publicerat som "Texas", men har sedanefter bytt namn till Rosenkönig. Spelarna är i Rosornas krig (1455-1485).

Väldigt abstrakt, intressant, krånglig poängräkning
pris på Lautapelit.fi: 19,90 €


Kahuna
Två trollkarlar tävlar om vem som är kraftigast. De trollar fram broar mellan öar för att få majoriteten av broarna. Den trollkarlen med mest öar i slutet vinner.


Spännande, mustigt, snabbt, intressant
pris på Lautapelit.fi: 24,00 €




Druidenwalzer
Nattens och Dagens druider dansar runt i en skog och strider om vad som skall bli; natt eller dag. Känns väldigt mycket som Mancala. Finns endast på tyska.

Krångligt, abstrakt, smart
pris på Lautapelit.fi: 14,90 €





(Priserna för Lautapelit.fi är tagna 9.12.2007 13:40 och lådbilderna för Kahuna, Caesar and Cleopatra och Rosenkönig är från deras hemsida. Tackar för deras hjälp med bilder etc.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.