onsdag 7 maj 2008

Medici vs. Strozzi - oss snikna affärsmän emellan

Reiner Knizia är ett hushållsnamn för dem som spelat lite med av dessa moderna brädspel. Han kan kallas för en klassisk eurospeldesigner, men det kanske inte säger så mycket för de som spelar ett spel nånting då och då. Till hans specialiteter hör auktionsspel och han har en väldigt känd inofficiell trilogi av auktionsspel som innehåller spelen Ra, Modern Art och Medici. Ra och Modern Art finns i samlingen och hör till mina personliga favoriter. Medici är på önskelistan.
Men Medici hör också till en annan trilogi som fullbordas snart - en mer officiell trilogi där spelen heter Medici, Medici vs. Strozzi och Strozzi (som inte är publicerat än).
Medici vs. Strozzi sägs vara som Medici, men för två spelare och det var orsaken till varför jag i tiderna införskaffade det. Det lät otroligt med ett auktionspel för två spelare och jag hade svårt att tro att det skulle fungera, men visst gör fungerar det.

Ikväll satt vi oss ner med Linda för att spela det spelet från Kosmos två-spelares spel-serien som vi har i samlingen, men Linda inte än spelat. Efter en snabb genomgång av reglerna så var vi klara för drabbning. Linda valde att spela med Strozzi medan jag tog motparten Medici och fick således börja.

Spelet är till reglerna väldigt lätt. Det finns två större hamnar (tre varuhus per hamn) och en mindra hamn med två varuhus. Varuhusen tar endast emot en vara och i spelet finns fem olika varor; kryddor, päls, silk, te och guld. Varje varuhus har en monopolspår där man följer med vilkendera spelaren som har större andel av varorna i det varuhuset.
Bägge spelarna har tre båtar; en liten med plats för tre varor, en mellanstor med plats för fyra varor och en stor med plats för fem varor.
Sedan finns varorna som små brickor. Av kryddor, päls, silk och te finns sex brickor; en av värdet 0,1,2 och 3 samt två av värdet 4. Av guld finns det endast två brickor av värdet 5. Det som bör nämnas är att guldet inte har nåt varuhus att föras till utan används till annat (förklaras närmare under poängutgivning). Alla brickor läggs in i en tygpåse och blandas om.

På sin tur så plockar spelaren (vars tur det är) en bricka och lägger den ner på bordet med bildsidan uppåt så att bägge spelarna ser den. Efter detta bestämmer spelaren om han/hon vill auktionera ut den eller lägga till mer varor till salu. Maximalt tre brickor får auktioneras ut på en gång, men en spelare får inte auktionera ut mer än vad han/hon kan lägga i en av sina båtar.
Efter att spelaren i tur är nöjd med antalet varor (dock max tre) så anger han/hon ett pris och så får den andra spelaren välja om denne godkänner priset och på så sätt köper dem åt sig. Isf tar den spelaren brickorna och lägger dem i en båt och lägger båten i hamn vid någon av de lediga hamnarna (inte en egen båt där från tidigare). Om den andra spelaren inte vill betala priset för brickorna så måste spelaren som bjuder ut brickorna köpa dem och lägga dem i en båt som läggs vid en ledig hamn.
Man får också lägga varor i båtar, med lediga platser, som redan är i hamn - men så fort en båt är vid en hamn så får den inte byta plats under omgången.

Så här fortsätter det, med spelaren som köpt förra satsen med varor som säljer nästa, till antingen alla varor i tygpåsen är slut, eller tills någondera spelaren har alla tre båtar fyllda med varor.
Då räknas inkomsterna för omgången. Först räknar man den totala summan på varorna i båtarna per hamn. Den spelare som har större summa vid en hamn får en bonus på 20 guldpengar. Detta utförs vid alla tre hamnar.
Sedan flyttas monopolmarkörerna vid varuhusen längs med monopolspåren. För varje vara som en spelare har vid en hamn där det finns ett varuhus för den varan så flyttas det varuhusets monopolmarkör ett steg mot den spelaren (två steg för varje "0"-vara). Ifall monopolmarkören är på ena spelarens sida efter att den flyttas fram och tillbaka så får den speren 10 guldpengar, med möjlighet för vidare bonusar.
Efter att alla hamnar poängsats och spelarna fått sina inkomster så töms allt, men monopolmarkörerna hålls där de blivit. Så spelar man om tre ronder och den som har mest pengar efter den tredje ronden vinner.

Trots att jag endast spelat två gånger förrut så mindes jag lite om vad varor var värda och det gav mig ett otroligt försprång. Efter andra ronden hade jag nästan dubbelt så mycket pengar och nästan alla monopolmarkörer var på min sida. Detta betydde att Linda måste tjäna in över 200 guldpengar på en rond och för att göra det måste hon flytta över majoriteten av monopolmarkörerna till hennes sida, vilket i sig redan är halvt omöjligt att göra på en rond, men för att ens ha en chans så skulle hon måsta spendera så mycket pengar att det inte skulle hjälpa ändå.
Så sista ronden så satt jag och såg bara till att jag inte skulle förlora den ronden allt för mycket. Sist och slutligen så vann jag med 458 guld mot 227 guld.

Det var uppenbart att jag hade erfarenhet av spelet och inte Linda. För att det här spelet skall vara som bäst och intressantast så måste bägge spelarna ha spelat ett par spel från förrut. Helt enkelt därför att då vet man ungefär vad man kan begära för varorna i auktionerna för att det skall löna sig för sig själv i båda fallen (motspelaren köper eller man hamnar köpa själv).
Men ifall bägge spelarna har spelat några gånger förrut så är detta en stor tumme upp. Ett auktionsspel för två spelare som faktiskt fungerar och är väldigt roligt samtidigt som krävande. Linda yttrade "brain hurts" en hel del gånger under vår session.

Inte för att jag klagar - det var riktigt roliga att spela det nu också, men jag antar att det inte var lika roligt för Linda som förlorade stort och visste inte ens vad som slog henne för det var över. Hoppeligen har hon ändå mod att spela om några gånger så att hon lär sig spelet. Sen kan vi ta an varann som två snikna Joakim von Anka:n.

Mitt BoardGameGeek-vitsord för spelet är en svag 8 - men det är väldigt bra för ett så här litet spel. Medici vs. Strozzi är utgivet av Rio Grande Games och tar alltså ca. 20-30 minuter att spela (säkerligen snabbare när båda kan det). Design av Knizia och för två. Lautapelit.fi säljer spelet för 22.00€.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.