fredag 7 november 2008

Vem var Jack the Ripper..?

Mystery Rummy: Jack the Ripper (1998)
design: Mike Fitzgerald
förlag: U.S. Games System, Inc.
spelarantal: 2 - 4
speltid: ca. 30 minuter
prisklass: 20-30 € (dock tyvärr slutsålt i de flesta butiker)

De flesta av oss har spelat något rummyspel. Att samla på serier är en av de vanligaste mekanikerna i bräd- och kortspel och det finns allt från traditionella kortspel, tematiska kortspel till brädspel. Ticket To Ride är ett bra exempel på hur ett brädspel har använt sig av rummy som en mekanik. Så seriesamlandet är inget nytt och i många fall lite utslitet. Många gånger ryggar jag tillbaka när jag funderar på ett spel och det förklaras som ett rummyspel, men Mystery Rummy: Jack the Ripper, första installationen i en serie på fem spel, var ett spel som lät så tufft att jag bara måste få pröva det, temat har nämligen alltid intresserat mig.

Det handlar i grund och botten nog om ett riktigt klassiskt rummyspel, där man spelar ut kort i serier från handen. Här finns dock ett tema med som gör att det blir något helt annorlunda. Spelarna skall försöka bevisa vem Jack the Ripper är bland ett antal misstänkta. Mike Fitzgerald har gjort riktigt bra undersökningsarbete och spelet har en hel del historiska kopplingar. Man spelar ut samlingar av bevis-kort av en viss misstänkt person (minst tre stycken). Till bevis-korten finns ännu vissa specialkort som påverkar spelet. Till dessa hör bl.a. vittnen, offer, mordplatser och de misstänkta personerna. Den misstänkte som har mest värde av kort i samlingar på bordet vid spelets slut är Jack the Ripper och de korten är värda mer poäng. Spelet kan också sluta med att Jack the Ripper flyr och blir på så sätt aldrig fast.

Spelet är inte väldigt djupt, men mycket underhållande och inte heller helt hjärndött. Man får nog gnugga geniknölarna en och en annan gång under spelet. Temat passar och visst är det aningen påklistrat, men den stora andelen historisk fakta som är insatt i spelet fungerar väldigt bra. Specialkortens mekanik är gjorda på temat, inte tvärtom. Det som, utöver temat och goda recenssioner, lockade mig till spelet var spelarantalet. På lådan står 2-4 spelare och att det är bäst på två. Detta är ganska ovanligt bland spel som går att spela på flera, att det är "bäst" att spela på två. Själv har jag ingen erfarenhet att spela detta på mer än två, men visst fungerar det ypperligt på två.

Det enda negativa jag egentligen har att säga om MR: Jack The Ripper är korten. De är nog vackert illustrerade osv. men de är lite väl tjocka och klibbiga vilket gör kortblandandet lite krångligt. I samma väva måste jag dock ge lite extrapoäng för lådan. Lådan ser ut som en bok, vilket kanske inte är speciellt, men en fin detalj. Insidan är otroligt vacker med ingröpningar för korten och silkesband som hjälper att lyfta ut korten; igen en liten onödig detalj men den gör att man blir på gott humör redan när man förbereder sig för att spela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.