onsdag 14 maj 2008

Tärningar i mängder

Som brädspelsentusiast skaffar man gärna sig allt möjligt som har med spel att göra, förutom spelen i sig. I Jens och min samling ingår också en hel del speltillbehör som kan vara bra att ha, och som i största allmänhet är roliga att samla på.

Det första jag kommer på är tärningar.
De flesta människor som inte har spelat mycket tänker antagligen på en vanlig sexsidig tärning. Men det finns en hel del olika sorts tärningar.

Som sagt, den sexsidig tärningen är den vanligaste och mest använda. En traditionell sexsidig tärning har prickar med värdena 1-6. Nu för tiden finns det också tärningar med siffror istället för prickar. Om man gillar att spela kan det löna sig att skaffa några vanliga tärningar. De flesta spel innehåller allt man behöver, men vi har åtminstone ett spel i vår samling, Chez Goth, där tärningen som man behöver inte ingår. Dessutom finns det ju massvis med tärningspel, till exempel Yatzy, som man kan spela med bara några tärningar.

Men vad finns det annat än de så att säga vanliga tärningarna? Jo, tärningar med flera eller färre sidor än sex. Det finns tärningar med upp till hundra sidor. Ett standardset med tärningar som säljs i spelbutiker innehåller sju tärningar. De har värden från ett till tre, till sex, till åtta, till tio, till tolv och till tjugo. Den sista tärningen i setet är en tiosidig tärning med tiotal istället för ental. Dessa tärningar har nästan alltid siffror, eftersom det är svårt att få tjugo prickar att rymmas på en sida.

Förutom tärningar med siffror (eller prickar) från ett uppåt, finns också oändligt med variationer på tärningar. Många spel använder den helt vanliga sexsidiga tärningen, men med andra symboler, siffror eller färger. Möjligheterna är oändliga.
Jag har också hittat runda tärningar i spelbutiker. Det är helt enkelt en liten boll med prickarna så som på en sexsidig tärning. Inuti har den en kula, och gropar i ytan som kulan blir i, så att man klart ska se vilken sida som blir uppåt.

Jag har för mig att man förr gjorde tärnigar av trä, men nu görs de ofta av plast. Plast håller slitage bättre och prickarna blir inte otydliga med tiden. Dessutom får man i dagens läge tag på tärningar i en hel massa olika storlekar och färger. Det finns också tärningar gjorda av metall. Det senaste tillägget i vår tärningslåda är en guldfärgad sexsidig metalltärning. Väldigt fin är den, men köper du såna ska du akta dig för att spela på mormors salongsbord, för metalltärningar är så tunga att ömtåliga bord nog får gropar.

Spelbutiker brukar sälja tärningar, både i förpackningar med si och så många, eller i lösvikt. Jag har köpt en hel del tärningar bara för att det är kul att samla. Det finns spelsystem som jag inte vet så mycket om, som kräver tärningar i mängder, till exempel Warhammer. Men sysslar man inte med sådana spel så behöver man egentligen bara ett par extra sexsidiga tärningar. Men som sagt, samlande är kul.
Den finländska spelbutiken Fantasiapelit har ett ganska bra urval av tärningar i olika former och färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.