lördag 27 september 2008

Carcassonne bara växer

För en tid sen skrev jag om Carcassonne, det ursprungliga första spelet i Carcassonne-serien. Så nu tyckte jag det var dags att ta upp expansionerna till grundspelet. Carcassonne hör till ett av de spel som går att bygga vidare på, och därför finns det mängder av expansioner till det, och flere blir de hela tiden.

En expansion är alltså en tilläggsdel till ett spel som lägger till något till grundspelet eller ändrar på reglerna på något sätt.

Jag tänkte bara kort ta upp alla expansioner till Carcassonne i den ordning de har getts ut. Inofficiella expansioner som har gjorts av fans men aldrig getts ut officiellt går jag inte in på. Jag säger bara att det finns massvis av dem också. Jag tänker inte heller gå in på förlag och priser, om nån blir nyfiken får ni gärna fråga så försöker jag ta reda på det. Jag använder för enkelhetens skull de engelska namnen, trots att de flesta expansioner har översatts till flera språk. Vissa detaljer i reglerna kan variera mellan olika upplagor, men då är det bara att följa de regler man har.

Here we go.

The River
Floden var den första expansionen till Carcassonne. Den består av 12 bitar med en flod varav två såklart är ändor. Floden ersätter startbrickan i grundspelet. Så istället för att lägga ut startbrickan lägger man istället ut ena ändan av floden och börjar spelet med att bygga upp floden. Det görs precis som med grundspelet, spelarna drar i tur och ordning en bricka som de lägger ut, och om de vill får de också placera ut följeslagare. Till sist läggs den andra ändan av floden ut och sedan fortsätter man spela med floden som grund för spelplanen.

The River ingår i de nyaste upplagorna av Carcassonne som en del av grundspelet.

Inns & Cathedrals
Den första större expansionen för Carcassonne innehåller 18 nya landbrickor och lite annat smått och gott. Landbrickorna ska i spelets början blandas med landbrickorna från grundspelet. De flesta landbrickorna i Inns & Cathedrals är vanliga landbrickor som i vissa fall ser lite speciella ut, men fungerar som vanliga landbrickor. Dessutom finns det sex brickor som har en pub vid vägen som går på brickan, och två brickor som har en katedral i staden på brickan. Dessa brickor placeras ut som vanligt, men vägar med pubar är värda två poäng per segment istället för en och städer med katedraler är värda är tre poäng per segment och sköld istället för två. I slutet av spelet blir dock okompletterade vägar med pubar och städer med katedraler helt utan poäng, så man ska satsa på att få dem färdiga före spelet tar slut.

Inns & Cathedrals innehåller dessutom 8 nya följeslagare för en sjätte spelare, och sex stora följeslagare, en per spelare. De stora följeslagarna fungerar som de vanliga, men ifall flera följeslagare finns i ett område när det poängges, är den stora följeslagaren värd två följeslagare. Dessutom får man sex poängbrickor som underlättar att hålla reda på hur många varv spelarna har gått runt på poängtabellen.

Traders & Builders
Den andra större expansionen innehåller 24 nya landbrickor, 20 små varubrickor, 12 nya följeslagare och en tygpåse.
Precis som i Inns & Cathedrals så ska landbrickorna blandas med brickorna från grundspelet. I den här expansionen finns det 20 brickor som alla har en av tre olika varusymboler i ett stadssegment. De övriga brickorna är vanliga brickor som ser lite kluriga ut. Brickorna med varusymboler placeras ut som vanligt, och när en stad med en eller flera varusymboler blir klar får den spelare som slutförde staden motsvarande små varubrickor. I slutet av spelet får den spelare som har majoritet av en viss sorts vara 10 poäng extra.

De nya följeslagarna får alla spelare två av, en gris och en byggmästare. Dessa får placeras ut istället för vanliga följeslagare. Grisen placeras på fält där spelaren redan har en vanlig följeslagare, och i slutet av spelet får den spelaren 4 poäng per stad vid fältet istället för 3. Byggmästaren placeras på en väg eller i en stad där spelaren har en vanlig följeslagare, och i kommande turer får spelaren lägga ut en extra bricka om han/hon utvidgar staden/vägen där byggmästaren finns.

Tygpåsen är till för att lägga brickorna i, ifall man hellre drar dem från en påse än från staplar på bordet. Det är nämligen så att eftersom expansionerna och grundspelet för det första har getts ut av så många olika förlag och dessutom tryckts i flera omgångar, så finns det nyansskillnader på brickorna som ibland är så tydliga att man klart kan säga från vilken låda en viss bit kommer. För att undvika att spelare känner igen bitarna på hur stark färgen på baksidan är, kan man alltså välja att dra bitarna från en påse istället.

King & Scout
Den här expansionen innehåller egentligen två expansioner, King för Carcassonne-grundspelet och Scout för systerspelet Carcassonne: Hunters & Gatherers. King-delen består av fem nya landbrickor som blandas med de övriga. Dessutom finns det en kungsbricka och en rövarbricka. Genast när en stad blir klar får spelaren som slutförde staden kungsbrickan. Blir senare en större stad klar så får spelaren som slutförde den kungsbrickan. Rövarbrickan fungerar på samma sätt men med vägarna. I slutet ger de här två brickorna extra poäng åt spelarna som har dem.

The Count of Carcassonne
Den här lilla expansionen består av 12 landbrickor som tillsammans bildar en stad som ersätter startbrickan. Under spelets gång får spelarna möjlighet att sätta följeslagare i staden och senare ta bort dem därifrån för att lösa majoritetstvister i poänggivningar. Dessutom innehåller expansionen en grevefigur.

The Cathars
Den här expansionen har getts ut med en tysk brädspelstidning och den är helt slutsåld. Den består av fyra landbrickor som blandas med de övriga och placeras ut som de vanliga. På alla fyra bitar finns ett stadssegment med en cathar-symbol. Städer med cathar-symbolen är belägrade och värda en poäng mindre per segment när de poängges. När fälten poängges är en belägrad stad värd dubbla poäng.

The River II
En till flod på 12 landbrickor, som fungerar på samma sätt som den första. Den enda skillnaden är att den nya floden har en förgrening och därmed också tre ändor.

The Princess & the Dragon
Den tredje stora expansionen innehåller 30 nya landbrickor samt en drake och en fe av trä. Landbrickorna blandas med brickorna från grundspelet. Annars är de nya brickorna vanliga landbrickor, men de har alla någon av följande fyra symboler: en vulkan, en magisk port, en prinsessa eller en drake. När den första vulkanbrickan dras placeras den ut som vanligt, men sedan ställs draken på vulkanen och spelaren får inte sätta ut någon följeslagare. När nästa vulkanbricka dras flyttas draken till den. Magiska portar tillåter spelaren som har dragit brickan att placera sin följeslagare på en annan bricka än den som nyss drogs, så länge de övriga placeringsreglerna följs. Prinsessan låter spelaren ta bort en annan spelares följeslagare från staden där prinsessan finns, ifall det redan finns följeslagare i staden när brickan placeras. Den sista symbolen, draken, sätter draken i rörelse. När en drakbricka har dragits placeras den som vanligt och spelaren får sätta ut en följeslagare. Men sedan går draken: spelarna flyttar i tur och ordning draken ett steg tills den har gått sex steg, och draken äter upp alla följeslagare som kommer i dess väg, dvs följeslagarna returneras till sin ägare. Fen skyddar följeslagarna från draken och ger dessutom lite extra poäng. En spelare kan istället för att sätta ut en följeslagare välja att flytta på fen.

The Tower
Den fjärde stora expansionen innehåller 18 nya landbrickor som alla har en bild av en torngrund. Dessa brickor blandas med brickorna från grundspelet och placeras ut som vanligt. Dessutom innehåller expansionen 30 tornklossar som alla spelare får ett visst antal av, beroende på hur många spelare man är. Under spelets gång får spelarna välja att placera en tornkloss på en torngrund istället för att sätta ut en följeslagare. När man bygger på ett torn får man ta till fånga följeslagare som finns nära tornet. Dessutom innehåller The Tower ett torn som man kan sätta landbrickorna i och dra dem från istället för att ha dem i staplar på bordet.

The Mini Expansion
Den här lilla expansionen som består av 12 nya landbrickor gavs också ut i en brädspelstidning. Om jag har rätt kan man ännu få tag på det numret av tidningen i vissa spelbutiker. Expansionen innehåller bara nya landbrickor, men inga regelförändringar.

Abbey & Mayor

Den femte stora expansionen innehåller 12 nya landbrickor och 6 storkloster samt en herrgård, en kärra och en borgmästare åt alla spelare. Landbrickorna är bara nya brickor som blandas med brickorna från grundspelet. Storklostren låter spelarna fylla luckor som uppstår i spelplanen. Alla spelare får använda ett storkloster. Borgmästarna fungerar i princip som vanliga följeslagare men får bara placeras i städer. De är värde lika många följeslagare som det finns sköldar i staden, vilket har betydelse ifall det blir en majoritetstvist i staden. Herrgården placeras på fält och ger mera poäng för städerna på fälten än en följeslagare. Kärran fungerar som en följeslagare men vid poänggivning kan spelaren flytta den till ett nytt område på spelplanen direkt istället för att ta den till sitt förråd.

Count, King and Consort/Cult, Siege and Creativity
Dessa två har inte kommit ut ännu, åtminstone inte i Finland. Count, King and Consort består The River II, The King och The Count, samt en ny liten expansion, Die Kultstätten.
Cult, Siege and Creativity är ett annat förlags version av den nya expansionen. Den borde innehålla Die Kultstätten samt några andra nya brickor. Det ryktas att dessa nya brickor ska motsvara The Cathars, eftersom The Cathars är slutsåld och inte kan tryckas upp på nytt på grund av upphovsrättsliga skäl.
Dessutom verkar det som om en brädspelstidning ska ge ut/har gett ut Die Kultstätten. Exakt vad som finns i vilken expansion är dock svårt att säga före alla versioner har publicerats.

Kreivi ja Kuningas
Det här är egentligen ingen enskild expansion. Lautapelit.fi bestämde sig för att samla ihop flera små expansioner i en låda. Kreivi ja Kuningas innehåller alltså The River II, King & Scout och The Count.

Jaha, det blev långt. För dem som har orkat sig igenom allt ska jag ännu ge några rekommendationer. För det första, i Finland borde man få tag på alla expansioner utom The Cathars som är helt slutsåld, och de nyaste som ännu inte har getts ut.

Alla vill inte ha alla expansioner, och det är inte värt att skaffa alla om man inte är samlingstokig. En eller några räcker alldeles bra.

Av de större expansionerna är det nästan de två första (Inns & Cathedrals och Traders & Builders) som jag tycker är bäst. De ger mest nytt till spelet. The Tower och The Princess & the Dragon är båda sådana som av många anses störande, speciellt av personer som spelar snällt, dvs bygger sina egna områden utan att bråka med andra. Om man spelar mera fräckt kan man dock fundera på att skaffa någon av dem. Abbey & Mayor kan jag inte riktigt bestämma mig vad jag tycker om. Den känns lite som om den ger en massa nya grejer utan att egentligen ge nåt nytt åt spelet.

Av de mindre expansionerna är det nästan floderna man ska satsa på. Den första ingår ju för det mesta i grundspelet men den andra säljs väl i Finland bara som en del av Kreivi ja Kuningas. The Mini Expansion är också helt trevlig i och med att den inte förändrar reglerna, men ger några spännande brickor. The King och the Count är båda lite onödiga, och ifall jag har rätt så säljs de inte ens enskilt i Finland, utan bara i Kreivi ja Kuningas.

Man kan spela med flera olika expansioner på en gång, man kan rentav ha med alla i samma spel om man vill. Bäst blir spelet ändå med högst ett par expansioner åt gången, eftersom det kan bli svårt att hålla reda på alla regler med flera expansioner. Jag rekommenderar också att man inte spelar med expansioner om inte alla spelare har spelat grundspelet utan expansioner förr. När det gäller spel med expansioner lönar det sig alltid att lära sig grundspelet ordentligt först.

Nåjo, nu får det vara slut, jag tror ni har fått läsa tillräckligt för den här gången. Jag svarar gärna på frågor ifall nån undrar nåt.

1 kommentar:

  1. Vilken fin sammanfattning! Vilken expansion rekommenderar du om jag bara ska köpa en?

    SvaraRadera

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.