torsdag 8 maj 2008

Modern Art - auktionsspel för autentiska auktionärer

"Välkommen, välkommen. Ah, Ni kommer från galleriet i Paris? Stig på. Idag skulle vi här i Bilbaos ärorika galleri ha ett kap som vi reserverat just för Er. En tvättäkta och Karl Gitter från 1982 - alla trodde den var försvunnen förevigt men så hittades den i Gitters ex-frus förra hems källare, och nu säljer vi den här - bara i dag.
Karl Gitter, som ni säkert vet, representerar den vackra kubistiska stilen från 1985 och man ser hur hans djupa depression tränger fram, medan han ändå är påväg mot de ljusa dalarna av Babylon. Sådant här djup i en målning är sällan skådat. Vilka färger, vilket mästerverk!

Och idag säljer vi den, special åt endast Er, för endast 14.000£! Det är ju nästan som om jag skulle ge den åt Er. Ge den ett fint hem i Ert galleri, eller så kan ni sälja den i slutet av sessongen, för den har då ett potentiellt marknadsvärde på 35.000£! Tänk hur mycket Ni kan tjäna på den! Tänk på det en stund. Har Ni tänkt på det nu?

Äsh. Det är ett allt för lågt pris... kanske jag inte alls säljer den. Nej, jag är en hedersman, jag håller mig till mitt erbjudande. 14.000£ endast i dag och endast för Er. Skall vi skriva på köpebrevet då?"


Så här kan det låta när man spelar Reiner Knizias auktionsspel Modern Art. Ett spel där spelarna är representanter för var sitt galleri och handlar, samt säljer, tavlor till varann i hopp om stora vinster. Nej, inte bara stora vinster - de största vinsterna.
Spelet går i fyra sessonger under vilka tavlor av fem olika konstnärer säljs i tur och ordning. Försäljningen av tavlor är det första stället att tjäna pengar - man säljer tavlorna i sina gallerier åt de andra spelarna som, hoppeligen, betalar stora summor pengar för dem.

Men efter varje sessong så säljs de inköpta tavlorna till sitt marknadsvärde och det är här man antingen kan hala in de stora förtjänsterna, eller sedan gå helt bankrupt. En sessong tar slut när den femte tavlan av någon konstnär läggs ut till auktion. Då ser man vilken konstnärs tavlor som sålts mest - de blir värda 30.000£ styck. De som sålts näst mest blir värda 20.000£ styck och de som sålts tredje mest blir värda 10.000£ styck. Detta betyder alltså att två konstnärers tavlor blir värdelösa och måste slängas bort efter varje sessong. Dessutom så blir tavlorna mer och mer värdefulla för varje sessong som går, för ifall (i senare sessonger) en konstnärs tavlor blir värda nåt (kommer bland de tre bästa) så räknas också tidigare sessongens marknadsvärde till det aktuella marknadsvärde. Detta betyder att i teorin så kan en tavla efter fjärde sessongen vara värd 120.000£ (30+30+30+30) ifall den konstnärens tavlor har blivit mest sålda i slutet av varje sessong (detta borde dock vara praktiskt omöjligt).
Så ju längre spelet går, destu större sattsningar gör man, destu mer kostar tavlorna vid auktionerna och destu större är riskerna. Nervspräckande!

Tavlorna i sig är "konstverk" gjorda enbart för spelet. Konstnärerna är påhittade; varken Lite Metal, Yoko, Christin P., Karl Gitter eller Krypto finns på riktigt och de flesta tavlor ser, så som det skall vara i modern konst, riktigt förjävliga ut.

I början av varje sessong får varje galleri (spelare) en handfull tavlor (kort) som sedan skall auktioneras ut under sessongens lopp. Dessa tavlor kan inte säljas, direkt från handen, i slutet av sessongen, utan måste via marknaden före de har ett egentligt värde i spelet. På korten finns då en bild av tavlan, namnet på konstnären samt en symbol för vilken sorts auktion tavlan kräver.
Det som är viktigt att kommer fram är att även galleriet som auktionerar ut en tavla får (eller kan tvingas till att) köpa tavlan. Då går pengarna till banken istället för till försäljaren. Att köpa sina egna tavlor är inte alls ovanligt och i många tillfällen nåt som det lönar sig att göra.
Det finns fem olika sorters auktioner;

Öppen auktion. Detta är den klassiska auktionen som människor är vana med. Spelarna ropar ut bud som är över de tidigare buden och slår man fast med "första, andra, tredje, såld till mannen med fula skor!".

Sluten auktion. Alla spelare lägger i hemlighet så mycket pengar i handen som de är förberedda att betala för tavlan. Så visar alla samtidigt hur mycket pengar de sattsat och den som bjudit mest betalar till försäljaren (eller banken ifall försäljaren köper) och får tavlan.

Fast pris auktion. Försäljaren bestämmer ett fast pris för tavlan och så går det runt bordet medsols. Den första spelaren som går med på att betala det priset för tavlan får köpa den. Ifall priset är för högt och ingen vill köpa den så måste auktionären själv köpa tavlan.

En-gång-runt-auktion. Börjandes från spelaren på auktionärens vänstra sida så får spelarna i medsols ordning säga sitt bud eller passa. Budet måste vara högre än den tidigare spelarens. Till slut väljer auktionären om han/hon säljer till den som har sagt det senaste budet eller om han/hon lägger 1.000£ (den mista valören) och köper den själv.

Dubbel auktion. När en auktionär lägger ut en tavla med dubbel auktion-symbolen, så får antingen han/hon lägga en till tavla av samma konstnär, men med annan symbol, till auktionen. Då säljs alltså bägge tvlorna samtidigt till auktionssättet av den andra tavlan. Det är också möjligt att sammarbeta med en annan auktionär och låta den lägga till den andra tavlan.

Så här håller man på tills fyra sessongen är genomkörda. Efter det räknar alla galleriet ihop sina pengar (vilka förresten är gömda från de andra gallerierna under spelets gång) och det galleriet som har mest pengar vinner.

Modern Art är lätt att lära sig. För 3-5 auktionärer och spellängden ligger runt en timme. Detta hör till mina stora favoriter och är dessutom en av de första moderna brädspelen jag spelade och blev storförälskad i. Det finns dock ett problem med spelet. Problemet är samma sak som gör att jag tycker om att spela det - allt beror på vem man spelar med. Är ens en av medspelarna inte med i spelet, eller spelar det som om det vore en schackturnering så blir det snabbt väldigt tråkigt. Men ifall alla har inlevelse och faktiskt rollspelar genom det så finns det få spel som är lika roliga. Det skall vara onödiga, lustiga, djupa analyser om de fula tavlorna. Snabbt kracklande auktionärer som skriker ut "ett, två, tre, såld till mannen med håret" osv.
Ifall alla spelare runt bordet har den inlevelsen och humorn så är detta en fastslagen 9 på betygsskalen, men annars så faller det farligt nära en 6-7.

För dem som har inlevelsen och kan tänka sig att ha roligt med detta spel så rekommenderar jag det varmt. För dem som tycker om auktionsspel med är mer analytiska och vill ha mer taktik m.m. så lönar det sig att fundera på annat, som t.ex. Reiner Knizias Ra.

Modern Art kan köpas från Lautapelit.fi för 25.00€

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.