onsdag 11 juni 2008

Soccero (avancerade regler)

detta är en fortsättning på recensionen om Soccero.

Som nämnt i det tidigare inlägget så får man ladda ner de avancerade reglerna till Soccero från förlagets hemsida. Efter några matcher så börjar det faktiskt kännas som om man vill ha lite mer kött på benen och då kommer dessa till hjälp. Dock så anser jag själv att bägge spelare skall kunna grundreglerna flytande (inte värst svårt) före man går in för detta, speciellt p.g.a. frisparksreglerna. Dessutom så måste man nästan spela med timglasen för att det skall vara någon idé.

Först en liten sidnotering; om det känns som om spelet kan fastna i ett evigt passningsspel hos ena laget, så blir detta lätt åtgärdat med timglasen - laget kan endast hålla på passa i den halv minut det tar för sanden att rinna genom glaset, så man kan inte hålla på som en evighetsmaskin. Timglasen tar också bort problemet med att det ledande laget kan spela tid med att lägga ner allt för mycket "onödig tankeverksamhet" i andra halvlek. Dock så brukar väl brädspelare vara såna 'gentlemen' att man inte gör sånt mot varann.

Det första och viktigaste som kommer med de avancerade reglerna är att målvakten får försöka rädda bollen. Efterssom målet är tre rutor bred och bollen får kurva 45 grader så är det annars ganska lätt att få den förbi målvakten ifall man får skottchans (så länge tärningarna räcker till). Nu blir det ändring på det; om bollen rör sig genom en av de målvaktens närliggande rutor (rutan på dennes vänsta och högra sida) så får han försöka rädda den. Det gör han genom att kasta en sex-sidig tärning. Resultatet av tärningskastet använder man i följade tabell:

1 - 3: Bollen seglar förbi målvakten och in i mål.
4 - 5: Målvakten räddar men kan inte hålla bollen och det blir en hörnspark.
6: Målvakten räddar

Visst betyder detta att räddningarna är en ren slump, men den som påstår att fotboll inte innehåller någon tur överhuvudtaget har troligen inte sett en enda hel match i sitt liv. I spelet betyder detta mer spänning. När motståndaren släpper loss ett vrålskott mot mål i sista minuterna och det är jämnt, så är den där sex-sidiga tärningen det enda som står mellan jämnt spel och förnedrande förlust - då ber man först en lång bön till fröken Fortuna och rullar sedan tärningen länge och väl i handen. Man försöker känna efter var den där sexan är på tärningen medan den dalar i den kupade handen. Man fäller tärningen till bordet och stänger ögonen - föreställer sig den där sexan i huvudet. Sedan öppnar man ögonen och jublar, eller så faller man platt ner tillbaka i stolen och suckar djupt.

Annat som kommer med; målvakten får ta bollen i handen ifall den kommer innanför målområdet och sedan sparka ut bollen. Sedan kommer hörnsparkar, inkast, frisparkar och straffsparkar. Före dessa specialsituationer får bägge tränare flytta fritt på sina spelare. Bägge tränare plockar bort de spelare han ämnar flytta och sedan läggs de ut, regelrätt, på spelplanet, börjandes från det anfallande laget. Bägge tränare har 30 sekunder på sig.

Alla av dessa fungerar i praktiken sedan också på samma sätt. Man kaster en till två tärningar (dock alltid endast en vid inkast) och använder denna som att sparka bollen eller skjuta mot mål. Dock finns det vissa situationer då man inte får göra direkt mål - inkast och indirekt frispark.
Försvarsmuren vid en direkt frispark får, som reglerna tidigare nämnt, inte vara mer än fyra rutor bred, efterssom det aldrig får finnas mer än fyra spelare av samma lag i en ortogonal linje, samt så måste det finnas minst en ruta mellan försvarande spelare och bollen.

Hur uppkommer dessa specialsituationer då? Jo, hörnsparkar kan som sagt komma från målvaktens räddningar, men de kan även uppkomma, tillsammans med inkast, då det anfallande laget gör en taktiskt utspark, d.v.s. en anfallande spelare sparkar bollen över sido- eller baklinjen via en försvarare. Det får man göra då både försvararen och bollinnehavaren är vid linjen och anfallaren sparkar bollen minst ett steg mera än vad distansen är till försvararen. Fräckt, men så är fotboll också ibland.

Fri- och straffsparkar händer när det andra laget gör ett fel. Offsideregeln är redan med i grundreglerna, men nu kommer det med lite extraregler för fel. Den generella grundprincipen är att ifall det ena laget bryter mot reglerna; flyttar en spelare fel, sparkar bollen fel, dribblar för länge med samma spelare etc. så blir det en frispark åt det andra laget.
Nu kan man ju fråga sig vem skulle nu vara så oförsiktig att den t.ex. flyttade en spelare fel? Som ett exempel kan vi ta att en tränare börjar flytta en spelare som måste gå fyra steg, men märker sedan att han endast kan gå tre rutor i den riktningen för denne springer in i en annan spelare.
Jo, som jag nämnde i början så är det nästan ett krav att använda timglasen med de avancerade reglerna och är här ligger största orsaken - när man är pressad på tid, speciellt om man har bråttom i.o.m. att halvleken kan börja ta slut eller så kanske man ligger under, så är den där halvminuten väldigt hektiskt och stressig och det är då dessa små misstag händer.

Det sista som läggs till med dessa avancerade regler är luftspel, betydande att man spelar med bollen i luften - puckande. När en spelare sparkar bollen (inte skjuter mot mål) och denne kastar två tärningar som blir en dubbel (två ettor, två tvåor etc.) så får spelaren sparka en hög boll - skjuta över andra spelare. Bollen rör sig den totala summan av tärningarna. Kommer denna boll jämnt till en annan spelare från samma lag (dvs. en passning som man får fortsätta på) så räknas det som om bollen är i luften och puckas vidare. Då kan den spelare som just fått bollen kasta en tärning, men ändå hålla bollen i luften i sin passning. Man kan även pucka bollen i mål - men målvakten får alltid sin räddningchans.

Sådärja - där var en kort genomgång av avancerade reglerna och då alltså det sista om detta spel. Så hur fungerar de där avancerade reglerna i praktiken? Som sagt så är timglasen ett måste för att dessa regler skulle kunna bli implementerade, men själv anser jag att timglasen är, så gott som, ett måste i grundspelet också (efter några matcher utan för att lära sig spelet). Målvaktens räddningschans är definitivt ett stort plus, trots att det lägger lite slump med i målgörandet - men det skadar inget enligt mig. Även "felen", alltså sättet hur det blir frisparkar, är bra. Det kan låta som det inte fungerar - jag trodde inte själv på dem efter att ha läst genom regelboken - men de är faktiskt väldigt bra. Det händer sällan, men speciellt just då när det faktiskt kniper och man är extra stressad, så gör man dessa små fel som kan ha ödesdigra konsekvenser.
Luftspelet kan jag inte säga nåt om - det har aldrig förekommit. Det är så väldigt sällsynt att man vågar sparka bollen (inte skjuta) med två tärningar. Inget fel på reglerna säkert dock - de kan vara riktigt bra om den situationen någonsin förekommer.

2 kommentarer:

  1. Det låter som ett underbart spel.

    Vet du vart man kan beställa detta spel ?

    När jag googlat så hamnar jag på Finskspråkiga sidor och där klarar jag inte av att beställa.

    Hur högt rankar du detta spel om du jämför med tex: subbuteo eller streetsoccer ?

    SvaraRadera
  2. Hej Cyberchrist,
    ursäkta att det tog en stund att svara.

    Soccero är faktiskt ett rätt så underbart spel. Jag har svårt att jämföra Subbuteo med Soccero eftersom det är två så helt olika spel. Soccero och StreetSoccer är dock rätt så lika på många sätt. Jag skulle säga att de är lika bra men för olika tillfällen. StreetSoccer är snabbare och simplare medan Soccero har mer regler och kanske mer känsla av "riktig fotboll" jämfört med ett kompisgäng som spelar fotboll på gården - vilket jag anser StreetSoccer känns som. Så tycker du om StreetSoccer, men vill ha mer och vill spela längre matcher så är Soccero ett bra alternativ.

    Soccero Ltd. är finskt förlag som ger ut spelet tillsammans med ett annat finländskt förlag; Peliko. Vid något tillfälle så hörde jag rykten om att tyska jätten Kosmos skulle trycka upp en internationell variant av spelet som skulle höra till deras fotbollsserie, men några bevis på dessa rykten har jag tyvärr inte hittat nånstans.

    Med i spelet medföljer dock regler på både engelska och svenska (utöver finskan då) så det torde ju inte vara ett problem att spela det så länge du skulle lyckas hitta en kopia av spelet. Lautapelit.fi (den största finländska brädspelsbutiken) har tyvärr inte spelet, inte heller den andra stora brädspelsbutiken Fantasiapelit.
    Så jag kommer inte på andra alternativ än att antingen ta kontakt med brädspelsimportörer i Sverige och försöka be dem ta in en upplaga eller sen e-posta Soccero Ltd. direkt och fråga ifall de kan skicka ett exemplar åt dig (info@soccero.net). Ifall du inte får kontakt med Soccero Ltd. via e-post så kan du e-posta mig på "jens PUNKT stenstrom AT sydbevakning PUNKT fi" så kan jag se vad jag kan göra härifrån.

    Priset här i de finländska varuhusen är 25-30€ (ca. 270 kronor).

    mvh.
    Jens Stenström

    SvaraRadera

Kommentarer, idéer, feedback, kritik. Vad som helst.